E o zi linistita, vantul adie si norii se joaca pe cer de-a pictura pufoasa. Curtea casei tale arata ca o gazda cu bratele deschise catre musafiri, aranjata discret pentru un eveniment pe multi il denumesc calm interior sau pace sufleteasca. Privesti la tot ceea ce te inconjoara si te gandesti ca oricine ar fi binevenit de partea aceasta a portilor. Cu siguranta s-ar bucura sa intalneasca prima banca pentru gradina construita special pentru ca toata lumea sa se aseze in fata ei, nu pe ea.

Pasul 1
Proiectul nu te va solicita foarte mult insa rezultatul te va incanta din abundenta. O idee simpla poate transforma o banca pentru gradina in piesa artistica de o finete observabila cu usurinta. Va trebui sa faci rost de 3 scanduri de marimea lungimii pe care vrei s-o aiba banca (din una dintre ele vei taia laturile laterale), 2 scanduri mai inguste din care vei taia bucatile ce vor acoperi cadrul bancii, un caprior pe care il vei taia in 4 bucati egale ce vor servi drept picioare, vopsea de diferite culori (cutii mici, deoarece vei folosi putin din fiecare), pensula de dimensiune medie, suruburi, surubelnita electrica.

Pasul 2
Masoara scandurile pe lungime si taie-le la dimensiunile stabilite de tine, in functie si de locul in care vei plasa viitoarea ta banca pentru gradina. Ar fi indicat sa iei in calcul si o anume capacitate pe care vrei s-o aiba banca atunci cand ii calculezi dimensiunile. Dupa ce ai taiat scandurile pe lungime, procedeaza la fel si pentru latime si inaltime. Sectioneaza si scandurile inguste pentru a obtine bucatelele din lemn care te vor sustine de-a lungul timpului.

banca pentru gradina 2

Pasul 3
E timpul ca banca ta sa capete culoare. Vopseste mai intai scandurile care vor alcatui scheletul (cadrul) bancii. E suficient sa le vopsesti pe o singura parte, intr-o culoare inchisa sau care sa se potriveasca cu celelalte de deasupra. Sa ai in vedere faptul ca aceasta culoare va fi predominanta data fiind intinderea pe care va fi aplicata. Vopseste apoi si scandurile scurte, poti folosi aceeasi nuanta de mai multe ori daca ea se numara printre preferatele tale. Lasa-le apoi pe toate la uscat. Cu siguranta iti va mai ramane vopsea de diferite culori, o poti pastra pentru proiecte viitoare sau poti vopsi alte elemente ce tin de mobilierul exterior. Sau ai putea sa lasi disponibilul de vopsea colorata la indemana creativitatii celor mici, doar da-le o plansa de lemn, ceva timp si pregateste carpe cu diluant. La final vei putea expune opera de arta in curtea casei, suspendata sau la nivelul solului.

Pasul 4
E timpul sa asamblezi elementele compente. Desigur ca vrei ca banca pentru gradina sa fie zdravana, asa ca vei prinde scandurile intre ele cu suruburi. Pentru segmentul de asezamant ai putea sa infigi suruburile pa partea din interior, asigurandu-te ca ele sunt suficient de lungi incat sa patrunda scandura colorata dar sa nu o patrunda pana pe partea cealalta. Daca totusi vei fixa suruburile pe exterior, poti sa vopsesti doar capul surubului cu o pensula subtire pentru pictura.

banca pentru gradina 3

Pasul 5
Verifica stabilitatea bancii: o vei clatina usor sau zgaltai mai cu patos, ca sa te asiguri ca nu mai trebuie intarita rezistenta cu cateva suruburi. Daca depistezi o zona mai subreda, intareste-o cu suruburi suplimentare. Ulterior asaz-o intr-o zona accesibila sin in acelasi timp inzestrata din punct de vedere al peisajului sau intinderii de umbra. Apoi, fara retineri, asaza-te in fata ei si bucura-te de ea admirand-o.