Inainte de a aprinde primul foc in sezonul rece, cea mai importanta actiune este curatarea cosului de fum. Daca ai suficiente lemne uscate pentru iarna, si ai si taiat o parte dintre ele cu toporul, stii ca rezultatele bune vin in urma efortului sustinut, asa ca cel mai probabil eviti arderile inutile. Pentru ca totul sa fie in ordine, focul sa arda pentru a incalzi si nu doar pentru a face scantei, fumul sa iasa pe unde e poftit si nu pe unde gaseste de cuviinta, vom descrie cativa pasi simpli care vor conduce la curatarea cosului de fum fara sa fie nevoie ca unul dintre membrii familiei sa-l imite pe Mos Craciun.
Pasul 1
In general curatarea cosului de fum se face in functie de frecventa de ultilizare a caminului. Pentru semineurile folosite numai pentru incalzire in anotimpul rece este suficient sa se faca o singura data pe an curatarea cosului de fum. Ca sa te poti apuca de treaba, tine aproape o lanterna si o ruleta, un spaclu, o perie de sarma pentru curatat cosul de fum si extensii pentru marirea lungimii ei, o perie de sarma teapana, o lopata, o folie sau un cearsaf, o matura si un faras, aspiratorul, masca pentru praf si manusile.
Pasul 2
Inspecteaza cu atentie canalul cosului de fum cu ajutorul lanternei. Foloseste puterea maxima a lantenei pentru a putea vedea cat mai sus de-a lungul canalului. Verifica daca nu cumva un animal si-a construit casa in interiorul cosului de fum. Daca descoperi ca ai musafiri de care nu stiai, contacteaza protectia animalelor (sau un ong care se ocupa cu asta) si ei vor interveni pentru a-l scoate in siguranta. Ai putea sa-l rogi sa te ajute la curatarea cosului de fum, dar probabil ca animalul ar fi atat de entuziast incat nici n-ar sti de unde sa inceapa. Indeparteaza depunerile solide de pe peretii cosului folosing spaclul. Daca stratul depunerii depaseste 4 mm in grosime ar trebui sa iei in considerare curatarea intregului canal in detaliu pentru a elimina stratul depus.
Pasul 3
Determina inaltimea cosului. Introdu un bat prin canalul cosului, impinge-l pana la capatul de sus al cosului, marcheaza marginea de jos a canalului pe bat si apoi masoara batul de la varf si pana la marcajul facut. O metoda mai simpla ar fi aproximarea, dar metoda de masurare prezentata anterior este recomandata daca se doreste precizie. Vor fi necesare unelte care sa poata ajunge in toate zonele.
Pasul 4
Dupa ce te-ai echipat corespunzator, cu haine potrivite unei asemenea activitati, acopera capul cu o sapca sau un fes, pune-ti manusile, masca si ochelarii de protectie.
Pasul 5
Asterne pe jos folia sau un cearsaf vechi in fata semineului sau sobei si intinde-l inspre mijlocul camerei. Acopera si mobila cu folie pentru a evita s-o imbraci in cenusa. Scoate toate covoarele si carpetele din camera.
Pasul 6
A sosit vremea sa pui in functiune peria de sarma. Freaca subarul pentru a-l elibera de funingine. Scoate subarul si asaza-l pe folie pentru a putea introduce peria pentru cos pe lungimea canalului.
Pasul 7
Monteaza extensia periei pentru curatarea cosului de fum si curata canalul pe lungime prin miscari repetate ale bratului de sus in jos si invers. In cazul in care peria nu ajunge pana la capatul canalului, adauga si urmatoarea extensie in continuarea celeilalte. Continua se freci capul periei de peretii canalului si asigura-te ca acoperi intreaga sa suprafata.
Pasul 8
Dupa ce ai terminat cu partea de sus a cosului, incepe sa cureti si partea de jos. Aici peria de sarma se va dovedi mai utila decat surata ei cu maner lung. Freaca insistent interiorul peretilor cosului si indeparteaza cu spaclul eventuale ramasite de zgura. Ar fi bine sa asezi un recipient sub spaclu in momentul in care cureti peretii ca sa nu fie nevoie sa muncesti de doua ori.
Pasul 9
In mare parte canalul cosului de fum trebuie sa fie curatat pana acum. Trebuie sa faci ca matura si farasul sa functioneze ca o echipa si apoi sa il inviti pe domnul aspirator pentru o inspectie cat mai amanuntita. Asaza subarul inapoi locul ei. Reziduurile rezultate in urma curatarii cosului de fum nu se pot imprastia la intamplare, contin substante inflamabile.
Cenusa rezultata din pocesul de ardere a lemnului este pura si, datorita proprietatilor sale abrazive, poate fi folosita cu succes in gospodarie la curatarea suprafetelor sau chiar a vaselor. Cenusa (cernuta) indeparteaza grasimile si este prietenoasa cu mediul inconjurator.