Cati dintre voi au avut curiozitatea sa vada ce se intampla cu semintele din lamai daca sunt infipte in pamant si nu aruncate la gunoi? Ei bine, procesul nu este deloc complicat si cu putina rabadare si cu altoirea corespunzatoare a lamaiului  in cativa ani poti culege fructe din propriul tau pom. Asadar, aduna semintele de la doua lamai si spala-le cu apa rece. Urmatorul pas consta in crearea spatiului propice pentru incoltirea semintelor. Prin urmare, umezeste bine cateva servetele albe de hartie, impatureste-le in doua si asaza-le intr-un castron adanc. Dupa ce ai realizat “cuibul”, plaseaza semintele in interiorul servetelelor si toara putina apa in castron. Servetele trebuie sa fie in permanenta umede timp de aproximativ o saptamana. Pentru a grabi  procesul de incoltire, acopera cu o folie strech castronul pentru a mentine “cuibul” cald. Oricand poti opta pentru varianta cea mai simpla: infige samburele de lamaie la cel mult 3 cm adancime in pamant. Ai grija ca pamantul sa fie usor umed si urmareste ghiveciul sa vezi cum creste una dintre faptele tale bune.

Cand observi primele semne de incoltire a semintelor, muta-le in pahare de plastic pe care le gauresti in prealabil pentru a permite scurgerea excesului de apa. Paharele trebuie umplute cu pamant special de flori. Aceasta va fi resedinta provizorie a semintelor pana cand incep sa apara primele frunzulite ale lamailor. Lamaii au nevoie de multa lumina si caldura insa evita sa le plasezi langa calorifer deoarece aerul uscat incetineste procesul de dezvoltare.

Dupa ce apar primele frunzulite, e momentul sa le muti in casa noua. Pregateste un ghiveci de dimensiune medie cu pamant special de flori si continua sa le uzi regulat.

Prin aceasta metoda de inmultire a lamaiului prin seminte, cel mai probabil vei obtine o planta salbatica, decorativa dar care fie nu va avea rod niciodata, fie vei putea culege fructele abia dupa multi ani. De aceea, plante obtinute pot fi folosite ca portaltoi.

Asadar, mai departe va trebui sa te interesezi de altoirea lamaiului pe care l-ai cresut inca de cand a luat nastere. Altoirea lamaiului este cel mai indicat sa se produca in lunile mai-august; inainte de altoire cu o saptamana planta trebuie udata din abundenta pentru a stimula circulatia sevei si desprinderea cojii portaltoiului.

Exista mai multe metode de altoire a lamaiului. Noi ne vom concentra pe altoirea lamaiului sub coaja – in cap de altoire. Taie ramurile portaltoiului cu un diametru mai mare de 1,5 cm. Taietura trebuie sa fie neteda, asadar foloseste o foarfeca horticola foarte bine ascutita. Apoi realizeaza o incizie longitudinala cu ajutorul unui briceag horticol si desprinde in jur de 2 mm coaja de o parte si de alta a inciziei. Ai grija insa sa nu ranesti scoarta copacului. Operatiunea trebuie facuta cu mare grija si responsabilitate, similiara aproape cu inciziile chirugicale practicate pe oameni. Pana la urma chiar daca nu vorbeste si nu merge, planta are la fel de multa viata ca si oamenii si sufera la fel ca noi atunci cand este ranita.

Identifica un pom sanatos care face fructe si sectioneaza o ramura altoi sub forma de pana. Ramura altoi trebuie sa fie o ramura anuala si lemnificata. Pe partea opusa a taieturii, elimina primul strat de coaja verde si lucioasa, dar ai grija sa nu ajungi la lemn.

Introdu ramura altoi in incizia creata de sus in jos prin impingere, astfel incat altoiul sa fie acoperit in ambele parti de coaja portaltoiului. Mai departe leaga zona de altoire cu banda izolatoare (cea care se foloseste pentru izolatii electrice sau cu banda de horticultura), dar cu mare grija sa nu deplasezi ramura altoi.altoirea

Urmatorul pas consta in sectionarea ramurii altoi la 3 muguri si doua frunze. Apoi, aplica pe capul de altoire un tampon cu vata care trebuie mentinut in permanenta umed. La sfarsit acopera cu o punga de polietilena altoiul si portaltoiul astfel incat sa se pastreze o umiditate crescuta in aceasta zona.

Trebuie sa verifici in permanenta  ca de pe zona portaltoiului sa nu porneasca cresteri noi. In cazul in care apar astfel de semne, ele trebuie suprimate imediat. La aproximativ un an de la altoirea lamuiului pot fi vizibile primele semne de calusare si poti indeparta banda de altoit. Banda de altoit poate fi vazuta ca un ghips pe care lamaiul trebuie sa il poarte pana cand “rana” este complet vindecata. Dupa altoirea lamaiului acesta poate incepe sa faca fructe dupa 1-4 ani si tu te poti bucura de lamai crescute de tine, naturale si sanatoase. In general perioada propice pentru altoire este primavara, cand ramurile incep sa inmugureasca. Insa, exista si lamai care infloresc de cateva ori pe an.