Aerisirea caloriferelor este o operatiune care se face spre sfarsitul toamnei, astfel incat atunci cand vine anotimpul rece sa fii sigur ca iti poti incalzi corespunzator locuinta. Cu toate acestea, daca ai pierdut startul nu trebuie sa suferi de frig toata iarna. Aerisirea caloriferelor se poate face oricand, insa este necesar sa ai la indemana o galetusa sau un lighean in care sa se scurga apa.
Asadar, mai intai de toate va trebui sa opresti robinetele caloriferelor atat pe tur (cel prin care intra apa in calorifer si care este montat in parteta de sus) cat si pe retur (cel prin care iese apa din calorifer si este pozitionat in partea de jos).
O data inchise ambele robinete, poti deschide in siguranta surubul sau supapa de la aerisitor. Acesta se afla in partea de sus a caloriferului, la polul opus fata de de robinetul de tur. In momentul in care vei deschide surubul, aerul si apa vor incepe sa iasa cu presiune. De aceea, este indicat sa ai la indemana un vas incapator in care sa se colecteze apa, astfel incat sa nu se impregneze in covor sau in parchet.
Pentru a-ti da seama daca in caloriferul tau exista aer sau nu, trebuie sa urmaresti cum se comporta in momentul in care deschizi aerisitorul. Daca apa iese ca dintr-un sifon atunci este necesar sa mergi mai departe cu aerisirea caloriferelor; in schimb daca apa iese cu jet continuu atunci poti spune ca nu exista aer in caloriferele tale.
In continuare deschide putin robinetul de retur pana cand va iesi doar apa si caloriferul nu va mai scoate sunete ciudate. Atunci vei sti ca nu mai intra deloc aer in calorifer si poti inchide supapa de la aerisitor. Aerisirea caloriferului s-a incheiat si tu poti deschide linistit ambele robinete, de tur si retur, si te poti bucura de o camera calda si primitoare.