Multi parinti se intreaba cum isi pot stimula copiii inca de la varste fragede. Insa, dezvoltarea emotionala si cognitiva a copilului isi are resursele in relatia pe care acesta si-o construieste cu parintele, inca din primele zile de viata. Producatorii de jucarii speculeaza dorinta parintilor de a satisface nevoile micutilor si ofera o gama larga de produse, la preturi deloc accesibile. Cu toate acestea, in primele luni de viata micutii sunt fascinati mai degraba de o sticla goala cu un bob de fasole inauntru decat de jucarii costisitoare, iar parintii au la indemana o serie variata de activitati pentru copii, pe care le pot descoperi daca isi activeaza putin creativitatea.

Pasul 1

Un simplu panou accesorizat corespunzator varstei poate oferi o gama variata de activitati pentru copii, care sa ii stimuleze atat cognitiv, antrenand abilitati de gandire, cat si pe partea senzoriala si emotionala. Vei avea nevoie de o bucata de carton generoasa, folie autocolanta cu efect de oglinda, bete de pipa (sarma plusata), smirghel, bilute colorate din fetru, covor cu fir lung, gel de par, punga vidata, pistol de lipit, creion si cutter. Lista poate fi imbogatita si cu alte materiale care il pot antrena senzorial pe cel mic.

Pasul 2

Taie o bucata de carton de forma patrata si de o dimensiune rezonabila, astfel incat s aintre cat mai multe activitati pentru copii.

Pasul 3

Dupa ce i-ai dat o forma panoului, ia un creion ascutit si deseneaza diverse figuri geometrice (sau nu neapart). Poti desena o cruce, o steluta si un oval, pe care apoi decupeaza-le cu un cutter.

Pasul 4

Panoul de activitati pentru copii incepe sa prinda contur. Taie o bucata patrata de folie autocolanta cu efect de oglinda si lipeste-o in coltul de sus al cartonului. Oglinda ii va permite micutului sa-si descopere reflectia si il vei surpinde purtand conversatii lungi si serioase, pe limba lui, cu micutul din oglinda.

Pasul 5

Decupeaza doua inimioare din smirghel si lipeste-le cu pistolult de lipit in celalalt colt de sus al cartonului.

Pasul 6

Taie o bucata dintr-un covor cu fir lung, pe care sa o lipesti pe panoul de activitati pentru copii. Dimensiunea acestuia poate varia in functie de spatiul pe care il mai liber. Cel mic va explora textura covorului si isi va dezvolta motricitatea fina incercand sa apuce firele din covor.

Pasul 7

Te poti ocupa acum si de formele geometrice decupate. In dreptul ovalului vei pune bilutele colorate din fetru. Pune intr-o punguta care poate fi vidata, o cantitate considerabila de gel de par. Inauntru strecoara apoi si bilutele din fetru, de culori si dimensiuni diferite. Videaza punga si apoi lipeste-o cu banda adeziva in dreptul in locul in care ai decupat ovalul. Lipeste punguta pe spatele cartonului, astfel incat in fata sa nu se vada banda dublu adeziva.

Pasul 8

In dreptul stelutei vei pune sarma plusata. Pe spatele cartonului, fa conturul stelutei cu pistolul de lipit, dupa care lipeste sarma plusata, bucata langa bucata, alternand culorile. Pentru a te asigura ca micutul nu isi va folosi puterea la capacitate maxima, si nu va smulge sarma plusata, aplica si cate o bucata de banda adeziva la ambelele capete. De asemenea, pe partea exterioara a panoului nu se va vedea decat o steluta colorata, banda adeziva si lipitura fiind pe spate.

Pasul 9

Nu ti-a mai ramas decat sa te ocupi si de crucea decupata. Lipeste o bucata de carton pe spatele panoului. Intoarce panoul cu fata, si lipeste cu pistolul de lipit, bilutele colorate de fetru. Alege-le de aceeasi dimensiune astfel incat sa nu ramana spatii libere intre ele. Textura acestora va fi placuta la atingere si il va stimula senzorial pe micutul tau.

Astfel de panouri de activitati pentru copii pot fi montate pe perete la nivelul copilului sau pot fi lasate libere pentru a putea fi deplasate in diverse locuri.