O vorba veche spune ca “nevoia te invata”. Asa este, dar mai presus de necesitate, imaginatia, exercitiul, interactiunea, dialogul… toate contribuie la procesul de invatare, sau mai bine zis la acumulare, care duce spre evolutie. A progresa este departe de a insemna mai mult si mai repede. Tehnologia isi arata intodeauna limitele cand vine vorba de a imbina simplitatea cu utilitatea pentru a crea ceva ingenios. De aceea te indemnam sa modelezi accesorii pentru gradinarit care sa poarte o amprenta personala, sa fie simple, practice si sa izvorasca din pasiune. Poate ca o motocoasa face mai repede treaba, dar iarba taiata fara glasul unei pasari pe fundal parca isi pierde mirosul acela proaspat. E ca si cum ai incerca sa simti roua diminetii printr-o manusa de cauciuc.

Pasul 1
Gradinaritul este relaxant mai ales atunci cand ai la indemana uneltele necesare. Pentru a confectiona aceasta “plansa pentru plantat”, vei avea nevoie de o bucata mare de placaj (un patrat cu latura de 60 cm), un fierastrau de mana, suruburi pentru lemn, dopuri de la sticlele de vin, cutter, ruleta, marker, adeziv elastic pentru constructii cu priza puternica, manere de la dulap.

Pasul 2
Masoara cu ruleta o bucata de placaj si taie-o astfel incat sa ramana un patrat cu latura de 60 de cm. Placajul se taie bine cu fierastraul de mana, si este si foarte uor de manuit.

Pasul 3
Masoara si fa un semn cu marker-ul din 5 in 5 cm. Fixeaza suruburile achzitionate in fiecare loc marcat. Tine cont de faptul ca pe cealalta parte a surbului vei infinge dopurile de vin, asa ca alege niste suruburi mai lungi.

Pasul 4
Taie dopurile de vin la o dimensiune de aproximativ 2,5 cm. Acestea se taie foarte usor cu cutter-ul sau cu un cutit ascutit de bucatarie. Vei folosi in jur de 88 de dopuri (la dimensiunile mentionate) asa ca, daca nu esti bautor de vin, e cazul sa intrebi prin vecini cine are sa iti imprumute niste dopuri. Sa specifici totusi ca iti trebuie la construirea unui obiect din categoria accesorii pentru gradinarit.

Pasul 5
La baza fiecarui surub pune un strop de adeziv elastic pentru constructii cu priza puternica, ca sa te asiguri ca dopurile se vor fixa bine si nu vor ramane in pamant cand vei folosi plansa.

Pasul 6
Dupa ce ai pus si adezivul, tot ce ti-a mai ramas de facut este sa insurubezi dopurile pe plansa. Intrucat dimensiunea acestora este de 2,5 cm, atat va fi si gaura care se va forma in pamant pentru a planta rasadurile. Daca doriti sa le infigeti mai adanc, nu trebuie decat sa lasati dopurile mai lungi.

Pasul 7
De o parte si de alta a plansei, pe partea opusa dopurilor, poti monta doua manere de dulap si astfel o vei manipula mai usor la plantat.

La cat mai multe accesorii pentru gradinarit faurite de mainile tale!